Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

My top 10 Speculative Fiction Books

Δεν τρελαίνομαι με τις λίστες που παρουσιάζουν τα 5, 10, 100 καλύτερα βιβλία για οτιδήποτε, αλλά μου αρέσουν πολύ αυτές που παρουσιάζουν τα 5, 10, 100 αγαπημένα βιβλία κάποιου προσώπου ή κάποιας συγγραφικής ομάδας. Αυτό γιατί δεν συμπαθώ τη φτιαχτή αντικειμενικότητα των πρώτων, αλλά περνάω πολύ καλά με την έκδηλη υποκειμενικότητα των δεύτερων. Τα βιβλία που ακολουθούν, λοιπόν, είναι τα δέκα αγαπημένα μου βιβλία που υπόκεινται σε κάποια από τις κατηγορίες που καλύπτει το Καλειδοσκόπιο.  Υπενθυμίζω, μιλάμε για φανταστικό, επιστημονική φαντασία και τρόμο. Έχω πολλά αγαπημένα βιβλία που δεν ανήκουν σε κάποιο από αυτά τα είδη και γι' αυτό δεν θα τα δείτε εδώ (αλλά, πιθανότατα, θα τα βλέπατε σε κάποια αντίστοιχη λίστα με τα αγαπημένα μου βιβλία ανεξαρτήτως είδους). Επίσης, είμαι βέβαιη πως θα παρατηρήσετε την απουσία κάποιων φαβορί από τη δεκάδα. Κάποια από αυτά λείπουν γιατί δεν τα αγαπώ όσο οι περισσότεροι. Άλλα λείπουν γιατί ολοκληρώθηκαν μετά το θάνατο του συγγραφέα τους. Και άλλα δεν είναι εδώ επειδή απλά η δεκάδα δεν είναι εικοσάδα.  Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, πάμε από το τέλος προς την αρχή. 

10. Swords and Deviltry - Fritz Leiber

Tο πρώτο από τα βιβλία της Lankmar, αφηγείται την προέλευση των δύο εμβληματικών χαρακτήρων του Fritz Leiber: του βάρβαρου, Fafhrd, που θέλει να εκπολιτιστεί και του μαθητευόμενου μάγου, Gray Mouser, που μετατρέπεται σε τυχοδιώκτη μετά από μια προδοσία. Το βιβλίο περιέχει τρεις ιστορίες, μία εκ των οποίων είναι το θαυμάσιο και βραβευμένο Ill Met in Lankhmar. O Fritz Leiber ήταν μεγάλος συγγραφέας και οι Fafhrd και Gray Mouser αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν δύο από τους πλέον γνωστούς ήρωες του sword & sorcery, με τεράστιο αντίκτυπο στη μετέπειτα λογοτεχνία του φανταστικού. 
Γιατί το αγαπώ: Επειδή πέρασα εκπληκτικά με τους πρωταγωνιστές του, τους λάτρεψα, τους ένιωσα αμέσως σαν φίλους μου, έχει υπέροχο χιούμορ αλλά και δράση και ο Fritz Leiber γράφει εξαιρετικά. 


9. Three Hearts and Three Lions - Poul Anderson

Ο Poul Anderson ήταν πολύ σπουδαίος συγγραφέας που άσκησε μεγάλη επιρροή στο χώρο του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας. Το έτερο fantasy αριστούργημά του, το Broken Sword, υπήρξε η έμπνευση του Moorcock για τη συγγραφή του Elric of Melnibone. Ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται εδώ το Three Hearts and Three Lions και όχι το Broken Sword, όμως, θα εξηγηθεί σε λίγο. Για την ώρα, να πω πως το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα που μεταφέρεται από το δικό μας κόσμο σε έναν άλλο, εμπνευσμένο από το Carolingian Cycle (το γαλλικό αντίστοιχο του Αρθουριανού μύθου), γνωρίζει παράξενα πλάσματα, πολεμάει, λύνει γρίφους, γίνεται ιππότης και άλλα θαυμάσια πράγματα.
Γιατί το αγαπώ:  Γιατί, αν και το Broken Sword είναι εξαιρετικό και αγαπημένο βιβλίο, ετούτο εδώ μου ανατίναξε τον εγκέφαλο. Ο Anderson εξηγεί μαγικά φαινόμενα μέσω επιστημονικής γνώσης που κατέχει ο ήρωάς του, γράφει θεσπέσια και χρησιμοποιεί τους ήρωες και τη μυθολογία του με τρόπο μοναδικό.


8. Lyonesse - Jack Vance

Άλλο μεγαθήριο του χώρου στην όγδοη θέση, ο πολυγραφότατος και εξαιρετικός Jack Vance, συγγραφέα της Ετοιμοθάνατης Γης (πάνω στην οποία βασίστηκε όλο το σύστημα μαγείας του Dungeons & Dragons). Το Lyonesse του αφηγείται την ιστορία της Suldrun, μιας πριγκίπισσας την οποία ο εθισμένος στην εξουσία πατέρας της κλείνει μέσα στον κήπο της όταν αρνείται να παντρευτεί τον άντρα που διάλεξε για εκείνη. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Lyonesse, το ένα από τα επτά ανεξάρτητα νησιά-βασίλεια στα οποία ο πατέρας της Suldrun θέλει να κυριαρχήσει. 
Γιατί το αγαπώ: Γιατί έχει ελάχιστη μαγεία, έχει επηρεάσει πολύ το σύγχρονο fantasy -όποιος το έχει διαβάσει δεν μπορεί να μην εντόπισε τις ομοιότητες με το Song of Ice and Fire του Martin, για παράδειγμα, έχει υπέροχους χαρακτήρες και πολύ ωραία πλοκή κι έχει σήμερα την ίδια δύναμη που είχε τριάντα χρόνια πριν. 


7. Dune - Frank Herbert

Στο νούμερο επτά συναντάμε το πρώτο sci-fi της λίστας. Το Dune είναι το μεγαλύτερο best-seller επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, έχει συγκριθεί με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και πολλοί κριτικοί το θεωρούν το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχει γραφτεί. Ο νεαρός ευγενής, Πωλ Ατρείδης, ταξιδεύει με την οικογένειά του στον έρημο πλανήτη Arrakis, έναν από του πιο επιθυμητούς πλανήτες, μιας και παράγει το πολύτιμο melange - που δεν θα σας πω τι είναι και τι κάνει για να μην μπούμε σε spoilers. Το Dune έχει πολιτική ίντριγκα με τους τόνους, έχει φιλοσοφία, περιβαλλοντολογικά ζητήματα, ηθικά διλήμματα, καταπληκτικούς χαρακτήρες και μοναδική κοσμοπλασία. 
Γιατί το αγαπώ: Για όλα αυτά που ανέφερα αλλά και για τον Πωλ Ατρείδη, έναν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες σε βιβλία - εύκολα θα βρισκόταν σε μια αντίστοιχη δεκάδα για πρωταγωνιστές βιβλίων. 


6. Tigana - Guy Gavriel Kay

Ο Καναδός Guy Gavriel Kay μπορεί να μην έχει να επιδείξει το έργο που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενοι τέσσερις συγγραφείς αυτής της λίστας, το Tigana του, όμως, το θεωρώ αριστούργημα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ειλικρινά, δεν θέλω να πω κάτι για την υπόθεση γιατί το παραμικρό κινδυνεύει να προδώσει στοιχεία, παρόλα αυτά, για να σας δώσω μια ιδέα: η Παλάμη κυριαρχείται από δύο μάγους που βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους και μία ομάδα ανθρώπων προσπαθούν να τους ρίξουν και τους δύο και να απελευθερώσουν την Παλάμη απ' αυτούς. Ακούγεται πολύ συνηθισμένο, έτσι δεν είναι; Καμία σχέση. 
Γιατί το αγαπώ: Το Tigana κρύβει μια από τις πιο πρωτότυπες και πιο ευφυείς συλλήψεις που έχω διαβάσει σε βιβλίο φαντασίας, είναι εξαιρετικά γραμμένο, έχει γκρίζους, πολύπλευρους, καλοδουλεμένους χαρακτήρες και είναι επικό, μελαγχολικό και μαύρο ταυτόχρονα.


5. Harry Potter & pretty much everything - J. K. Rowling

Με διαφορά το λιγότερο καλό από όλα της λίστας, το Harry Potter παραμένει η πιο αγαπημένη μου σειρά βιβλίων. Ορφανός πιτσιρικάς μαθαίνει ότι είναι μάγος και οι γονείς του πέθαναν για να τον σώσουν από τον πιο κακό Σκοτεινό Μάγο που υπήρξε ποτέ. Συμβολισμοί για το φασισμό, φιλία, αυτοθυσία, ελευθερία, προκατάληψη και πολλά άλλα θέματα θα βρει κανείς στο Harry Potter, μαζί με καλοστημένους χαρακτήρες, χιούμορ, δράση αλλά και θλίψη. Το μόνο πράγμα που δεν μου άρεσε σ' αυτά τα βιβλία είναι οι τελευταίες 9 σελίδες του Deathly Hallows. Χωρίς πλάκα. Το μόνο
Γιατί τα αγαπώ: Γιατί μεγάλωσα μαζί τους και θεωρώ πως ήδη έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή στο είδος και έχουν καταφέρει να γίνουν κλασικά. 



4. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Καμία έκπληξη εδώ, ο Bradbury είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και το Fahrenheit 451 ένα από τα βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή. Ίσως να θεωρώ το Martian Chronicles καλύτερο βιβλίο, όμως με το Fahrenheit αισθάνομαι ιδιαίτερη προσωπική σύνδεση, γι' αυτό και το επέλεξα, τελικά, για τη λίστα μου. Ο Montag είναι ένας πυροσβέστης που καίει βιβλία - την πηγή κάθε κακού για την ανθρωπότητα του δυστοπικού μέλλοντος που φαντάστηκε ο Bradbury. Μέχρι που αρχίζει να αναθεωρεί και από κυνηγός γίνεται κυνηγημένος. Μικροσκοπικό βιβλίο, αλλά τεράστιο σε αξία και σε σημασία για το είδος.
Γιατί το αγαπώ: Γιατί έχει αξιομνημόνευτες ατάκες σε κάθε σελίδα, χωρίς όμως να χάνει σε τίποτα από τους χαρακτήρες ή την πλοκή. Γιατί ακόμη κι αν όλα τα βιβλία του κόσμου καταστρέφονταν, αν είχαμε αυτό εδώ για να μας θυμίζει για ποιο λόγο τα χρειαζόμαστε, θα ήμασταν εντάξει.


3. American Gods - Neil Gaiman

 Ούτε αυτό είναι έκπληξη, μιας και συνεχίζουμε με τον αγαπημένο μου συγγραφέα και το magnum opus του, το American Gods. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί που με ξέρουν αρχίζουν τώρα να αναρωτιούνται γιατί το American Gods δεν είναι δεύτερο και ποιο βιβλίο μπορεί να το ξεπέρασε, αλλά αυτό θα το δούμε αμέσως παρακάτω. Ο Shadow είναι ένας πρώην κατάδικος που προσλαμβάνεται από τον μυστηριώδη Mr. Wednesday. Και μετά το χάος. Και οι θεοί. Και road trip στην Αμερική. Βαθιά φιλοσοφικό βιβλίο που συνεχίζει με κάποια από τα ζητήματα που ο Gaiman είχε θέσει ήδη από το Sandman ακόμη σε σχέση με τη φύση των ανθρώπων και των θεών. Κέρδισε κάθε βραβείο που μπορούσε να κερδηθεί και κυκλοφορεί πλέον σε extended edition, όπως οι ταινίες. 
Γιατί το αγαπώ: Γιατί Neil Gaiman. 


2. The Neverending Story - Michael Ende

Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι όμως τον μπαμπά μου να μου διαβάζει την Ιστορία Χωρίς Τέλος. Χρόνια μετά, το ξαναδιάβασα. Το θυμόμουν όλο και το λάτρεψα ξανά από την αρχή. Μέχρι και σήμερα, το θεωρώ ένα από τα καλύτερα βιβλία φαντασίας που έχουν γραφτεί. Ο Μπάστιαν Μπάλταζαρ Μπουκς ανακαλύπτει τυχαία ένα παράξενο βιβλίο και το κλέβει. Στη χώρα της Ονειροφαντασίας, το Τίποτα απειλεί να καταπιεί τα πάντα αν δεν βρεθεί επειγόντως ένα νέο όνομα για την Παιδική Αυτοκράτειρα. Όταν το ξαναδιάβασα, έκλαψα σαν παιδάκι στη σκηνή με τον Ατρέγιου και το άλογο. Ναι, ξέρεις ποια σκηνή λέω. Αυτή.  
Γιατί το αγαπώ: Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω με κάποιον λογικό τρόπο σε αυτό. Το αγαπώ διότι, κυριολεκτικά, με ανέθρεψε. Και γιατί είναι τόσο γεμάτο από θαυμάσια φαντασία που, πραγματικά, λίγα βιβλία μόνο μπορούν να συγκριθούν μαζί του. 


1. Interview With The Vampire - Anne Rice

Τώρα για τη Συνέντευξη τα έχω ξαναγράψει παλιότερα, αλλά πάμε μία πάλι. Το αγαπημένο μου βιβλίο, μπλα μπλα, αυτό που δεν θα του άλλαζα ούτε μια λέξη αν το έγραφα εγώ, μπλα μπλα, απόλυτη ταύτιση με τον κεντρικό χαρακτήρα σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου που το διάβασα, μπλα μπλα, η Anne Rice είναι εξαιρετική λογοτέχνης αν όχι πάντα εξαιρετική συγγραφέας, μπλα μπλα, το Interview είναι το καλύτερό της βιβλίο, μπλα μπλα, Νέα Ορλεάνη, βρικόλακες κι όλα τα καλά του κόσμου.
Γιατί το αγαπώ: "You're not the spirit of any time. You are at odds with everything and always have been". Γι' αυτό. 

7 σχόλια:

takatakatakatapetalakia είπε...

Pou einai to lotr vlasfimi, tha pesei h katara ths mpougatsas panw sou. Asxoliasto oti de exeis oute ena apo ton lovecraft. Ftou.

that aside, ofeileis na kaneis ki ena bottom 10. Vasika, i challenge you to it. Sjow me yours and i'll show you mine.

Larva είπε...

Polu kalh lista kai kapoia apo ayta einai sto plano gia diavasma.
symfwnw me to parapanw sxolio gia bottom 10 tha exei sigoura polu endiaferon.
Opote perimenoume :D

elgalla είπε...

@ You Who Shall Not Be Named

Θα έβαζα το Silmarillion άνετα, αλλά ο ίδιος ο Tolkien δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Αν η λίστα ήταν μεγαλύτερη, πάντως, θα έπιανε χαλαρά θέση στην εικοσάδα. Για τον άλλο δεν το συζητώ καν.
Τώρα, κοίτα, εγώ να κάνω λίστα με low 10, αλλά ξέρουμε κι οι δύο πως δεν σε έχω.

@ larva

χαίρομαι που σου άρεσε η λίστα. Για το low 10 θα το σκεφτώ. Άμα το απαιτεί ο λαός... :P

ντουροστικ για καθε χρηση είπε...

Tha einai endiaferon nonetheless. Nai o laos thelei. Show me yours and i'll show you mine. Ante tha ftiasw k egw top 10 gia na maste asorti.

Ανώνυμος είπε...

φοβερες επιλογες. τα εχω διαβασει σχεδον ολα αυτα. τωρα τελευταια μπαίνω και σε ένα άλλο μπλογκ. το Η φαντασια ειναι το παν... μπορεις ν ατο δεις εδω: http://booksfrien.blogspot.gr/ μου φαινεται καλο αλλα μπορεις να μου πεις και εσυ μια γνωμη? γιατι παντα θελω μια παραπανω γνωμη!

elgalla είπε...

@Ανώνυμε/η

Καταρχήν, να πω ότι εδώ γράφω κριτικές για βιβλία και όχι για blogs. Πέραν τούτου, τώρα, αν ο συγκεκριμένος ιστότοπος σε καλύπτει, σου αρέσει να τον διαβάζεις και συμφωνείς με τις απόψεις του γράφοντος, δεν χρειάζεσαι καμία άλλη γνώμη, συνέχισε να τον διαβάζεις και να εμπνέεσαι!

Βάγια είπε...

Τέλειες επιλογές!