Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλία για το 2015

Τα βιβλία που ακολουθούν είναι βιβλία που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2015. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν συνέχειες σειρών τις οποίες ήδη διαβάζω, έχω όμως επιλέξει και κάποια που κέντρισαν την προσοχή μου για άλλους λόγους. Όπως και να 'χει, αυτές είναι μονάχα οι προσωπικές μου επιλογές - εννοείται πως θα κυκλοφορήσουν εκατοντάδες βιβλία μέσα στη χρονιά. 

The Witches of Echo Park - Amber Benson
(06.01.2015)

Την Amber Benson τη γνωρίζω αποκλειστικά από το ρόλο της στο Buffy, the Vampire Slayer και ομολογώ πως αγνοούσα το συγγραφικό της έργο. Έχει γράψει αρκετά urban fantasy βιβλία κι αυτή είναι η καινούρια της σειρά, της οποίας το πρώτο βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του χρόνου. Νεαρή κοπέλα μετακομίζει για να φροντίσει την άρρωστη θεία της και ανακαλύπτει πως είναι μάγισσα, έχει ένα φοβερό και τρομερό πεπρωμένο, θα αντιμετωπίσει κινδύνους που απειλούν το μέλλον της μαγείας γενικότερα και άλλα τέτοια που μας αρέσουν στο είδος. 
Σίγουρα θα του δώσω μια ευκαιρία γιατί φαίνεται ενδιαφέρον με μια πρώτη ματιά και γιατί η Benson έχει αποσπάσει γενικά καλές κριτικές με τα προηγούμενα βιβλία της. 


The Whispering Swarm - Michael Moorcock
(13.01.2015)

Εντάξει, γιατί να το κρύψουμε, αυτό το βιβλίο θα είναι, πιθανότατα, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού. Το αν θα είναι καλό βιβλίο ή κακό ή μέτριο, αν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες ή θα απογοητεύσει θα φανεί με την κυκλοφορία του, βέβαια, όμως παραμένει το πρώτο καινούριο, πρωτότυπο βιβλίο του σπουδαίου Michael Moorcock μετά από μια δεκαετία (λέω πρωτότυπο γιατί νομίζω πως έχει γράψει κάποια βιβλία για το Doctor Who στο ενδιάμεσο). Δέκατος τρίτος αιώνας, Ερρίκος Γ', Αλσατία, απειλές για την ανθρωπότητα και κάτι που έχει να κάνει με το χρόνο -γιατί Moorcock είναι αυτός, μην ξεχνιόμαστε. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να περιμένω από το βιβλίο αυτό, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην το διαβάσω. 


The Darkest Part of The Forest - Holly Black
(13.01.2015)

Το τελευταίο βιβλίο της Holly Black, The Coldest Girl in Coldtown, με είχε απογοητεύσει αλλά η συγγραφέας έχει γράψει πολλαπλάσια βιβλία τα οποία έχω λατρέψει (Modern Fairy Tales Trilogy, Curseworkers Trilogy, The Good Neighbors). Εδώ επιστρέφει στα ξωτικά και στα σκοτεινά παραμύθια, στους παιδικούς εφιάλτες και τα σκοτεινά δάση της πρώιμης συγγραφικής της καριέρας. Εύχομαι να το κάνει καλά, αλλά χωρίς να αναμασά αυτά τα οποία ήδη έχει γράψει. Θα το διαβάσω με επιφύλαξη, το ομολογώ, όμως διατηρώ μια ελπίδα πως το Coldest Girl in Coldtown ήταν απλά μια κακιά στιγμή και πως αυτό το βιβλίο δεν θα είναι μία ακόμη απρόσεχτη αρπαχτή με συναρπαστική αρχή και βαριεστημένη συνέχεια. 


The Originals: The Rise - Julie Plec
(27.01.2015)

Εντάξει, δεν το κρύβω, παράτησα τα βιβλία των Vampire Diaries στο δεύτερο - το οποίο και πέταξα εκνευρισμένη στον τοίχο. Τη σειρά την παράτησα πέρσι, επίσης εκνευρισμένη. Αλλά το Originals είναι μεγάλη αγάπη, ο Elijah είναι ερωτεύσιμος, ο Klaus είναι κι αυτός πολύ ωραίος χαρακτήρας και η Rebekah...ε, και να μην υπήρχε κανείς δεν θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα. Στο βιβλίο αυτό θα δούμε την άφιξη και την εγκατάσταση των τριών αδερφών στη Νέα Ορλεάνη, καθώς καθένας από τους χαρακτήρες είναι...βασικά, ο εαυτός του, όπως τον ξέρουμε από τη σειρά. Χωρίς να μπορώ να εγγυηθώ ότι τα βιβλία θα είναι καλογραμμένα, φυσικά, είμαι βέβαιη πως οι περισσότεροι οπαδοί της σειράς θα ενδιαφερθούν για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, όπως κι εγώ.


Trigger Warning - Neil Gaiman
(03.02.2015)

Για μένα, αυτό είναι μάλλον το βιβλίο που περιμένω περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ο Neil Gaiman είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας, έχω διαβάσει οτιδήποτε έχει γράψει ποτέ του κι έχω ονειρευτεί πάμπολλα πράγματα που δεν έχει γράψει ακόμη - γενικά, είμαι groupie. Το Trigger Warning είναι μια συλλογή διηγημάτων που ελπίζω να ακολουθεί στα βήματα των εξαιρετικών προηγούμενων, Smoke and Mirrors και Fragile Things. Η συλλογή θα περιλαμβάνει μια ιστορία Doctor Who, μια καινούρια ιστορία από το σύμπαν του American Gods, αλλά και μια ιστορία που είχα τη χαρά να ακούσω το Neil Gaiman να διαβάζει ζωντανά σε ένα event όσο ήμουν στην Αγγλία και μου είχε προκαλέσει ρίγη. Προφανώς και έχω πολύ υψηλές προσδοκίες για το βιβλίο αυτό και σκοπεύω να το διαβάσω με το που κυκλοφορήσει. 


Cherry Bomb - Caitlin R. Kiernan
(03.02.2015)

Για τα βιβλία με πρωταγωνίστρια την πρώην πρεζόνι, νυν βρικόλακα-λυκάνθρωπο Quinn έχω ξαναγράψει. Αυτό είναι το τρίτο μυθιστόρημα της σειράς και πρέπει να σας πω ότι η Kiernan γράφει urban fantasy διαφορετικά απ' ότι οποιοσδήποτε άλλος συγγραφέας έχω διαβάσει. Οι δρόμοι της είναι πιο σκοτεινοί, τα τέρατά της πιο τρομακτικά, η γλώσσα της πιο βρώμικη, οι ήρωές της πιο γκρίζοι. Πολυβραβευμένη και σημαντική κυρία στο χώρο του τρόμου, κάνει το είδος δικό της και μας δίνει μερικά από τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα βιβλία των τελευταίων χρόνων στο urban fantasy. Δεν είναι για όλα τα γούστα -σας προειδοποιώ γι' αυτό. Για τα δικά μου, όμως, είναι σίγουρα, οπότε θα διαβάσω το Cherry Bomb με την ίδια απόλαυση που διάβασα το Blood Oranges και το Red Delicious


The Diabolical Miss Hyde - Viola Carr
(10.02.2015)

Γι' αυτό εδώ το βιβλίο δεν γνωρίζω τίποτα. Ούτε για τη συγγραφέα του, μιας και είναι πρωτοεμφανιζόμενη και δεν έχει εκδώσει τίποτε άλλο. Όμως έχει Βικτωριανό Λονδίνο, έχει την κόρη του Dr. Jekyll να λύνει εγκλήματα και να κυνηγάει εγκληματίες με περίεργα gadgets και παρόλο που έχει ηλεκτρισμό αντί για ατμό, μυρίζει από μακριά steampunk. 
Οπότε θα το πάρω το ρίσκο και θα το δοκιμάσω. Το πολύ-πολύ να είναι κακό, ούτε το πρώτο που θα έχω διαβάσει θα είναι ούτε το τελευταίο σίγουρα. Πάντως πρέπει να πω ότι το εξώφυλλο με παραπέμπει σε χορεύτρια στο Moulin Rouge κι όχι σε ερευνήτρια στην Αγγλία του 19ου αιώνα, αλλά θα δείξει. 


Kin - Lili St. Crow
(03.03.2015)

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Tales of Beauty and Madness πήρε το πράσινο φως και θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο. Μετά το Nameless που μας έδωσε μια εναλλακτική εκδοχή της Χιονάτης και το Wayfarer που έκανε το ίδιο με τη Σταχτοπούτα, έχουμε το Kin και...χρειάζεται στ' αλήθεια να σας πω ποιο παραμύθι αφορά; Αυτή εδώ, λοιπόν, είναι η ιστορία της Ruby και διαδραματίζεται στον ίδιο εναλλακτικό, magicpunk κόσμο με τα προηγούμενα δύο βιβλία. 
Στο πρώτο βιβλίο είχα λατρέψει την ηρωίδα και την ιστορία της, αλλά ήθελα να δω περισσότερο τον κόσμο. Στο δεύτερο βιβλίο μου άρεσαν όσα έμαθα για τον κόσμο, αλλά η ηρωίδα μου ήταν αδιάφορη. Αν εδώ πετύχει να δώσει ίση σημασία και στα δύο, η St. Crow θα έχει γράψει ένα εξαίσιο βιβλίο.


Prudence - Gail Carriger
(17.03.2015)

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς για ενήλικες της Gail Carriger θα βγει το Μάρτιο, θα διαδραματίζεται στον κόσμο του εξαίσιου και λατρεμένου Parasol Protectorate και θα έχει για πρωταγωνίστρια την κόρη της Alexia Tarabotti. Η υπόθεση έχει τσάι, λυκανθρώπους, ιπτάμενα πλοία και Ινδία. Είμαι απόλυτα βέβαιη πως η Carriger θα έχει γράψει ένα ακόμη βιβλίο γεμάτο χιούμορ, δράση, εξαιρετικούς χαρακτήρες και ενδιαφέρουσες πλοκές και ανυπομονώ να δω τους ήρωες που αγάπησα στο Parasol Protectorate αλλά και το Finishing School να κάνουν την εμφάνισή τους. Γενικά, το περιμένω πώς και πώς και πιστεύω πως η συγγραφέας θα μας δώσει ένα διασκεδαστικότατο μυθιστόρημα, όπως το συνηθίζει. 


Lord of Runes - Dave Gross
(06.06.2015)

Ο πολυαγαπημένος Dave Gross γράφει το πέμπτο βιβλίο με πρωταγωνιστές τον Κόμη Varian Jeggare και το σωματοφύλακά του, Radovan και είμαι τρομερά περίεργη να δω την εξέλιξη των χαρακτήρων μετά τα γεγονότα του King of Chaos. Εδώ θα έχουμε μαγικά βιβλία, σατανικούς νεκρομάντες και, απ' ό,τι βλέπω στο εξώφυλλο, τουλάχιστον ένα δράκο -που αναρωτιέμαι αν είναι ο γνωστός δράκος από το Queen of Thorns ή άλλος.
Μετά το βιβλίο του Neil Gaiman, το Lord of Runes είναι μάλλον το επόμενο που περιμένω με τρομερή ανυπομονησία κι αυτό έχει να κάνει με το πόσο αγαπώ τους χαρακτήρες του Dave Gross και πόσο κοντά μου τους νιώθω. Αλλά και πέρα από αυτό, ο Gross γράφει θαυμάσιο sword and sorcery και οι πρωταγωνιστές του έχουν χαρακτηριστεί δικαίως οι νέοι Fafhrd και Gray Mouser. 


Trailer Park Fae - Lilith Saintcrow
(23.06.2015)

Ομολογώ πως ο τίτλος δεν είναι και το καλύτερό μου. Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ οποιονδήποτε γράφει για ξωτικά στο μοντέρνο κόσμο να το κάνει καλύτερα από την Emma Bull στο War for the Oaks ή τη Holly Black. Αλλά η Lilith Saintcrow γράφει καλύτερα όταν γράφει urban fantasy για ενήλικες και, πιστέψτε με, είναι κάτι που ξέρει να κάνει εξαιρετικά καλά. Φτιάχνει εξαίσιους χαρακτήρες, στήνει εντυπωσιακές σκηνές μάχης και περίπλοκες ιστορίες, οι villains της είναι μαγικοί και είναι από τις λίγες συγγραφείς στο χώρο που επιμένουν να γράφουν urban fantasy και όχι paranormal romance το οποίο βαφτίζουν urban fantasy. 
Οπότε να τον βράσω τον τίτλο. Θα το διαβάσω. 


Ungodly - Kendare Blake
(22.09.2015)

Δεν έχουμε ακόμη επίσημο εξώφυλλο για να βάλω, οπότε έβαλα το πρώτο βιβλίο της σειράς. Για να πιάσω και πάλι λίγο τους τίτλους, αναρωτιέμαι γιατί η εκδοτική θεώρησε πως οι τίτλοι των βιβλίων έπρεπε να αλλάξουν. Οι αρχικοί τίτλοι για το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο της σειράς ήταν Aristeia και Fataliste και τους άλλαξαν σε Mortal Gods και Ungodly αντίστοιχα. Ομολογώ πως βρίσκω την επιλογή τους χαζή, δεδομένου ότι άλλαξαν δύο αξιομνημόνευτους, ιδιαίτερους τίτλους για δύο γενικόλογους που τους ξεχνάς την άλλη μέρα. Φυσικά και θα διαβάσω το βιβλίο γιατί θέλω να δω και πώς θα καταλήξει η πλοκή και πώς θα καταλήξει το δίδυμο Αθηνά-Οδυσσέας (που είναι μακράν οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες των βιβλίων). 


Κλείνοντας, να ευχηθώ σε όλους σας να έχετε μια καλή χρονιά, γεμάτη βιβλία και ανάγνωση. Κι αν υπάρχουν βιβλία που περιμένετε εσείς με αγωνία μέσα στο 2015, μη διστάσετε να τα γράψετε στα σχόλια. Καλή χρονιά!

3 σχόλια:

Larva είπε...

Χρονια πολλα και καλη χρονια.
Λοιπον πολλα απο αυτα που εχεις στη λιστα σου ειναι και για μενα στην λιστα για διαβασμα ειδινα Neil και Gross. Eλπιζω η νεα χρονια και οι αγαπημενοι συγγραφεις να μη μας απογοητευσουν :D

Life is art! είπε...

Χρόνια Πολλά! Με ένα 2015 γεμάτο υγεία και αξέχαστες στιγμές!
Πολύ ενημερωτικό Ποστ!
Νομίζω αυτά που περιμένω περισσότερο είναι του Neil και του Moorcock.

elgalla είπε...

@Larva

Κι εγώ, όπως έγραψα, Neil και Dave Gross είναι αυτά για τα οποία ανυπομονώ περισσότερο. Του Neil βγαίνει και όπου να'ναι, αλλά για το Lord of Runes δυστυχώς θα περιμένουμε.

@Elena

Το βιβλίο του Μούρκοκ σίγουρα το περιμένω με μεγάλη περιέργεια και πραγματικά εύχομαι να είναι καλό.