Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Jim Butcher - Storm Front

Είχα ξεκινήσει να διαβάζω το "Storm Front" του Jim Butcher κάποια χρόνια πριν και το είχα εγκαταλείψει αρκετά νωρίς, χωρίς να έχω ενθουσιαστεί ιδιαίτερα. Το έπιασα ξανά στα χέρια μου πρόσφατα, έχοντας πλέον μεγαλύτερη εμπειρία από urban fantasy -και speculative fiction γενικότερα. Εδώ να σημειώσω πως η σειρά "The Dresden Files", βασισμένη στα βιβλία του Jim Butcher με πρωταγωνιστή το μάγο, Harry Dresden, είναι από τις αγαπημένες μου αντίστοιχες σειρές εκεί έξω. Οπότε, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είχα μεγάλες ελπίδες για το συγκεκριμένο βιβλίο. Σε γενικές γραμμές, οι εντυπώσεις μου δεν διέφεραν πολύ από αυτές της πρώτης φοράς. Ας προχωρήσουμε, όμως, με την κριτική. 

Ο Harry Dresden είναι ένας επαγγελματίας μάγος, του οποίου την αγγελία μπορεί να βρει κανείς στις κίτρινες σελίδες του καταλόγου. Προσφέρει τις υπηρεσίες του επί πληρωμή ως ιδιωτικός ερευνητής του μεταφυσικού και κάποιες φορές συμβουλεύει την αστυνομία του Σικάγο σε περίεργες υποθέσεις. Στο "Storm Front", το πρώτο βιβλίο της σειράς, ο πρωταγωνιστής μας καλείται από την αστυνομικό, Karrin Murphy να εξετάσει τη σκηνή ενός ιδιαίτερα βίαιου εγκλήματος. Ένα ζευγάρι το οποίο βρέθηκε νεκρό στη σουίτα ενός ξενοδοχείου. Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν παράδοξο αν οι καρδιές των θυμάτων δεν είχαν εκραγεί εκ των έσω. Τα προβλήματα του Harry όμως αρχίζουν όταν συνειδητοποιεί ότι: α) το συμβούλιο των μάγων πιστεύει ότι ο ίδιος ευθύνεται για τις δολοφονίες και β) η τοπική μαφία δεν θέλει να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια πελάτισσα του αναθέτει να ψάξει τον εξαφανισμένο σύζυγό της, ο οποίος ασχολούνταν με τη μαγεία. 

Η πλοκή του βιβλίου είναι εξαιρετική. Δαιδαλώδης, επιφυλάσσει πολλές ανατροπές και στο τέλος τα πάντα δένουν όμορφα και σφιχτά, χωρίς να αφήνουν κενά και απορίες στον αναγνώστη. Δύσκολα θα προβλέψει κανείς πού κατευθύνει την ιστορία ο συγγραφέας, κάτι το οποίο αναμφίβολα συγκαταλέγεται στα θετικά. Από την άλλη, η γραφή του Jim Butcher με άφησε αδιάφορη. Δεν γράφει άσχημα ούτε συναρπάζει όμως. Μάλλον μέτρια θα τη χαρακτήριζα και σε κάποια σημεία μου έδινε την εντύπωση πως αδικούσε την πλοκή. 

Ο ήρωας του Butcher παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα λίγα που μαθαίνουμε για το παρελθόν του επιτυγχάνουν στο να κεντρίσουν την περιέργειά μας - ως μαθητευόμενος σκότωσε το μέντορά του επειδή προσπάθησε να τον μυήσει στη μαύρη μαγεία. Είναι ένας κυνικός χαρακτήρας, στα πρότυπα του κλασικού νουάρ πρωταγωνιστή, που τρώει περισσότερο ξύλο απ' όσο ρίχνει κι έχει περισσότερα ελαττώματα απ΄ότι προτερήματα. Ωστόσο, ο κόσμος που στήνει ο συγγραφέας δεν εξηγείται επαρκώς. Ο τρόπος λειτουργίας της μαγείας είναι διασκεδαστικός αν όχι πρωτότυπος, όμως βασικές έννοιες μένουν μετέωρες, προβάλλοντας τη δικαιολογία -δια στόματος πρωταγωνιστή- ότι είναι υπερβολικά περίπλοκες για να εξηγηθούν σωστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Nevernever". Θα σας εξηγούσα περί τίνος πρόκειται αν είχα καταλάβει από τις σελίδες του βιβλίου, αλλά πολύ φοβάμαι πως θα μείνουμε με την απορία όλοι μας. 

Το χειρότερο χαρακτηριστικό του βιβλίου, όμως, δεν ήταν ούτε η ανεπαρκής μυθολογία ούτε η μέτρια γραφή. Ήταν οι κακογραμμένοι γυναικείοι χαρακτήρες οι οποίες ανήκαν αποκλειστικά και μόνο σε κάποια από τις εξής κατηγορίες: α) δεσποινίδα σε απόγνωση, έχοντας ανάγκη τη βοήθεια του πρωταγωνιστή, β) φλερτ του πρωταγωνιστή και γ) εχθρός. Ακόμη και η Murphy που αρχικά δίνει την εντύπωση της δυναμικής, έξυπνης γυναίκας, καταλήγει να χρειάζεται διαρκώς το Harry να τη σώσει, κάνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται πώς κατάφερε να πάρει όλες αυτές τις διακρίσεις στην αστυνομία, τις πολεμικές τέχνες, κτλ. Γενικά, λοιπόν, οι γυναίκες υπάρχουν για να πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή και να υπενθυμίζουν στον αναγνώστη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πόσο θαυμάσιος είναι ο εν λόγω πρωταγωνιστής. Ως εκ τούτου, πιστεύω πως πρόκειται για ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει τους άντρες αναγνώστες πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως και εκείνες δεν θα απολαύσουν κάποιες πτυχές του -την πολύ δυνατή πλοκή, για παράδειγμα. 

Τελική ετυμηγορία; Ένα καλό πρώτο βιβλίο, με ενδιαφέροντα στοιχεία και καλοστημένη υπόθεση, αλλά και με εμφανείς ελλείψεις στη γραφή και τη σκιαγράφηση δευτερευόντων χαρακτήρων, κυρίως γυναικείων. Σίγουρα θα διασκεδάσετε διαβάζοντάς το, μην αναμένετε όμως πως θα πρόκειται για κάποια αποκάλυψη του urban fantasy γιατί μάλλον θα απογοητευτείτε. 

Το "Storm Front" έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, με τίτλο "Δαιμονική Καταιγίδα", από τις εκδόσεις Άγνωστη Καντάθ. Ο Jim Butcher έχει γράψει μέχρι στιγμής δεκατέσσερα βιβλία με πρωταγωνιστή το Harry Dresden και το Δεκέμβρη του 2013 αναμένεται το δέκατο πέμπτο.  

1 σχόλιο:

Larva είπε...

και παλι πολυ καλη αναλυση.
Το βιβλιο σκοπευω να το διαβασω αλλα να εισαι σιγουρη οτι θα κοιταξω με πολυ προσοχη τα προβληματα που αναφερεις και θα επανελθω με νεο σχολιο :)