Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Κιάρα Καλουντζή - Λουάνες

Δύσκολα θα μπορούσα να βρω καλύτερο βιβλίο για να εγκαινιάσω την εμφάνιση του ελληνικού speculative fiction στον ιστότοπο αυτό. Πέρασα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μακριά από την Ελλάδα και, γυρνώντας πίσω, ανακάλυψα με χαρά πόσο είχε αναπτυχθεί η ελληνική σκηνή του φανταστικού, του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας στο συγκεκριμένο διάστημα. Αν και μικρό σε μέγεθος, το Λουάνες είναι οπτικά πανέμορφο και, όπως ίσως θυμάστε από την ενθουσιώδη αγορά του Goth Girl, μερικές φορές το εικαστικό κομμάτι ενός βιβλίου είναι αρκετό για να τραβήξει το μάτι του αναγνώστη. Η χαρά μου που αποδείχτηκε εξίσου πανέμορφο και αναγνωστικά ήταν, φυσικά, διπλή. Ας σταματήσω, όμως, τη φλυαρία, και ας περάσω στα του βιβλίου. 

Λουάνες είναι τα επτά φεγγάρια του κόσμου που έχει πλάσει η Κιάρα Καλουντζή.Η Πρίμια Λουάνη, η κόκκινη, είναι το φεγγάρι των εραστών. Η Σεκούια Λουάνη, η πορτοκαλιά, είναι το φεγγάρι των μετάλλων και της φωτιάς. Η Τέρτια Λουάνη, η κίτρινη, είναι το φεγγάρι των γιατρικών και των βοτάνων. Η Κουάρτια Λουάνη, η πράσινη, είναι το φεγγάρι της γονιμότητας. Η Κουίντια Λουάνη, η γαλανή, είναι το φεγγάρι της επικοινωνίας, της διαίσθησης και του οράματος. Η Σέξτια Λουάνη, η μπλε, είναι το φεγγάρι των κυμάτων και της Αλμυρής, της απέραντης θάλασσας. Η Σέπτια Λουάνη, η μωβ, κρύβει τα μυστικά και τα φυλάγματα. Κάθε Λουάνη έχει τις δικές της ταξιδεύτρες, γυναίκες προικισμένες με τα χαρίσματα του εκάστοτε φεγγαριού. Το μικρό αυτό βιβλιαράκι, περιέχει οκτώ ιστορίες, μία για κάθε Λουάνη συν μία επιπλέον. 

Συνήθως, όταν γράφω για συλλογές ή ανθολογίες, σχολιάζω ξεχωριστά κάθε ένα από τα διηγήματα που εμπεριέχονται σ'αυτές. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ας μου επιτραπεί να μην ακολουθήσω αυτήν την οδό. Επειδή οι ιστορίες είναι σύντομες, φοβάμαι πως θα χαλάσω την απόλαυση του αναγνώστη με το να αναφερθώ εκτενώς σε κάθε μία. Θα πω, λοιπόν, ότι συνολικά τα διηγήματα μου άρεσαν πάρα πολύ. Η περισσότερο αγαπημένη μου ήταν, μάλλον, η ιστορία της Σέπτιας Λουάνης και η λιγότερο αγαπημένη μου ήταν αυτή της Κουάρτιας Λουάνης. 

Η Κιάρα Καλουντζή επικεντρώνεται στις γυναίκες, αυτές βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αυτές είναι οι ταξιδεύτρες, αυτές μας αφορούν. Οι άντρες τις περιστοιχίζουν ως οχήματα της κάθε ιστορίας, αλλά εκείνες είναι οι πραγματικές πρωταγωνίστριες. Η μοίρα, ο έρωτας, το τίμημα της μαγείας είναι θέματα κεντρικά στα περισσότερα από τα διηγήματα, ενώ δεν λείπει περιστασιακά το χιούμορ. Ο κόσμος που πλάθει η συγγραφέας είναι ιδιαίτερος, ενδιαφέρων και παραμυθένιος, αλλά σε αφήνει με μια γλυκόπικρη αίσθηση αντί με τη ζαχαρένια γεύση των σύγχρονων παραμυθιών. 

Βέβαια, όλα τα υπόλοιπα ωχριούν μπροστά στη γραφή. Το ομολογώ, τον ζήλεψα λίγο το λόγο της. Είναι όμορφος, λυρικός, ρέει, έχει μια ποιότητα παραδοσιακού, Ελληνικού παραμυθιού και μαγεύει τον αναγνώστη. Είναι εμφανές ότι το Λουάνες εκεί ακριβώς στηρίζεται και αυτό ακριβώς αναδεικνύει ως δυνατό του χαρτί. Πραγματικά, η γραφή του είναι τόσο όμορφη που σε ρουφάει και δεν σε αφήνει να το αφήσεις. Αν ένα αρνητικό έπρεπε να του καταλογίσω, αυτό θα ήταν ότι δεν το χόρτασα. Το τέλειωσα κι ήθελα κι άλλο. Ήθελα να γνωρίσω τον κόσμο καλύτερα, ήθελα να συνεχίσω να διαβάζω ιστορίες για τις Λουάνες και τις ταξιδεύτριές τους. Βασικά, εδώ που τα λέμε, ακόμη και τσελεμεντέ θα διάβαζα αν ήταν γραμμένος έτσι. 

Αν ανήκετε σε όσους διστάζουν να διαβάσουν ελληνικό φανταστικό, εμπιστευτείτε με σ'αυτό και δώστε μια ευκαιρία στην Κιάρα Καλουντζή και τις Λουάνες της. Θα περάσετε μερικές εξαιρετικά ευχάριστες ώρες και θα μαγευτείτε. 

2 σχόλια:

Life is art! είπε...

Το έχω εδώ και πολύ καιρό στην βιβλιοθήκη μου αυτό το βιβλίο αλλά ακόμα δεν το έχω διαβάσει....
Βλέπω όμως σου άρεσε πολύ άρα μου φαίνεται πρέπει να το πιάσω κάποια στιγμή.
Η Αλήθεια είναι πως ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κινείται οι Ελληνική λογοτεχνία και βλέπουμε μερικά πολύ ωραία πράγματα!Ήταν καιρός για κάποιες αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα και οι νέοι συγγραφείς που έρχονται το δίνουν!

elgalla είπε...

Πίστεψέ με, αξίζει! Είναι πολύ παραμυθένιο και θα το διαβάσεις νεράκι, μιας που είναι και μικρό!