Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Bookίτσες #2 - Yound Adult Innuendo

Gail Carriger - Curtsies & Conspiracies

Την Gail Carriger του θαυμάσιου Parasol Protectorate την αγαπώ βαθιά. Το βικτωριανό της Λονδίνο, το steampunk στοιχείο, το μυστήριο, το χιούμορ και οι εξαιρετικοί χαρακτήρες ήταν όλα στοιχεία που συνετέλεσαν στην αγάπη αυτή. Το Finishing School διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο με το Parasol Protectorate, αλλά 25 χρόνια νωρίτερα. Πρωταγωνίστρια είναι η νεαρή Sophronia, αμετανόητο αγοροκόριτσο και τετραπέρατη, την οποία η μητέρα της στέλνει εσωτερική στο σχολείο της δεσποινίδος Geraldine. Αυτό που δεν φαντάζεται η άτυχη μάνα-κουράγιο, βέβαια, είναι ότι πέρα από υποκλίσεις και τρόπους καλής συμπεριφοράς, η Sophronia θα μάθει κι ένα σωρό άλλα χρήσιμα πράγματα: κατασκοπία, μεθόδους δολοφονίας καθώς και ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξεφύγεις από πεινασμένους λυκανθρώπους ή βρικόλακες. Διάβασα το πρώτο βιβλίο της σειράς, Etiquette & Espionage, πέρσι και το δεύτερο, Curtsies & Conspiracies, κάποιους μήνες πριν. Το οποίο μου άρεσε περισσότερο από το πρώτο, οφείλω να ομολογήσω. Το χιούμορ ήταν πιο συχνό, η δράση περισσότερη, η κεντρική υπόθεση πιο ενδιαφέρουσα. Πολύ καλή συνέχεια, γενικότερα, η οποία με έκανε να ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο. Σίγουρα, η εμφάνιση του αμίμητου Lord Akeldama (από το Parasol Protectorate) έπαιξε το ρόλο της και έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα συνδεθούν οι δύο σειρές. 


Kendare Blake - Girl of Nightmares

Θεωρώ το Anna Dressed in Blood, της Kendare Blake, ένα από τα καλύτερα εφηβικά βιβλία που έχω διαβάσει από εποχής Harry Potter. O Cas κυνηγάει φαντάσματα. Δεν ξέρει πού ακριβώς τα στέλνει όταν τα "σκοτώνει" με το μαχαίρι του, αλλά ξέρει πως φεύγουν από αυτόν τον κόσμο. Οι μόνοι δύο κανόνες που έχει είναι: α) μην μένεις ποτέ πολύ καιρό σε ένα μέρος και β) μην κάνεις φίλους. Υπάρχουν κάμποσες επιρροές τόσο από Buffy όσο και από Supernatural, αλλά μην το αφήσετε αυτό να σας ξεγελάσει. Η Kendare Blake γράφει horror. Ναι, με έφηβους πρωταγωνιστές, αλλά όχι εφηβικό horror, τύπου Οδός Τρόμου. Μιλάμε για βουνά από πτώματα, φαντάσματα που κόβουν τον κόσμο στα δύο, λίμνες αίματος και εντόσθια. Το Girl of Nightmares είναι το δεύτερο βιβλίο κι αυτό που κλείνει την ιστορία της Anna και του Cas. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει τόση δράση ούτε τόσο μυστήριο όσο το πρώτο βιβλίο. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα σκαλί πιο κάτω από το Anna Dressed in Blood. Ωστόσο, ο τρόμος υπάρχει και εδώ, μαθαίνουμε περισσότερα για το μαχαίρι και τη γενικότερη μυθολογία του κόσμου και η ιστορία κλείνει εξαιρετικά, με τον μοναδικό τρόπο που θα μπορούσε να κλείσει. Τώρα, εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι. Το πρώτο βιβλίο στέκεται κάλλιστα ως αυτοτελές μυθιστόρημα. Είναι θαυμάσιο από μόνο του και, στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόταν συνέχεια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν σας συνιστώ να διαβάσετε και το Girl of Nightmares. Σίγουρα, το τέλος του δεύτερου βιβλίου προσφέρει καλύτερο closure στον αναγνώστη. Απλά, συνολικά, είναι λίγο λιγότερο καλό. 


Joseph Delaney - The Spook's Curse

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της δημοφιλούς σειράς του Joseph Delaney, The Wardstone Chronicles. Στο The Spook's Curse, συναντάμε και πάλι τους παλιούς γνώριμους: τον Tom, τον Spook και την Alice. Αυτή τη φορά, θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα αρχαίο κακό που έχει διαφθείρει ολοσχερώς την πόλη Priestown - μία πόλη που, όπως μαρτυρά το όνομά της, κατοικείται κυρίως από ιερείς. Παρόλο που ο Delaney δεν μας λέει ποτέ ακριβώς για τι ιερείς ή τι θρησκεία μιλάμε, είναι προφανές ότι αναφέρεται στην Καθολική Εκκλησία. Σαν βιβλίο το βρήκα πιο σκοτεινό από το πρώτο και καταπιάνεται με θέματα τα οποία, επιμένω, δεν θα είναι απόλυτα κατανοητά από μικρά παιδιά. Από έφηβους ναι, από ενήλικες σίγουρα, αλλά εδώ τα πουλάνε ως παιδικά βιβλία και δεν είναι! Εντάξει, δεν είναι τόσο τρόμου όσο το Anna Dressed In Blood που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και πάλι. Μου άρεσαν τα στοιχεία τόσο για το παρελθόν του Spook όσο και για τη μητέρα του Tom, η σχέση του Tom με την Alice αναπτύσσεται πολύ ωραία και τα ηθικά διλήμματα που είχε να αντιμετωπίσει ο πρωταγωνιστής αλλά και ο Spook παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές, ένα πολύ ωραίο και χορταστικό βιβλίο, που ξεπερνά το πρώτο της σειράς, κατά την άποψή μου. 

5 σχόλια:

Life is art! είπε...

Πριν κανένα χρόνο και εγώ είχα διαβάσει το Etiquette & Espionage και πραγματικά ήταν απροσδόκητα πάρα πολύ καλό! Όλο λέω θα ξεκινήσω και το Curtsies & Conspiracies αλλά δεν έτυχε ακόμα ίσως περιμένω να κυκλοφορήσει και το 3ο.
Διαβάζω αυτήν την στιγμή το Anna Dressed in Blood είμαι στην 157 σελίδα και πραγματικά έχω πορωθεί δεν μπορώ να σταματήσω να διαβάζω. Πολύ πολύ καλό! Και είχα ακούσει πολύ καλά πράγματα αλλά δεν το περίμενα και τόσο καλό να πω την αλήθεια...
Όσο για τα τελευταία, τα βιβλία της σειράς The Wardstone Chronicles είναι υπεραγαπημένα! Έχω διαβάσει τα 6 πρώτα βιβλία και αξίζουν την ανάγνωσή τους! Να την συνεχίσεις την σειρά!

elgalla είπε...

Θα είναι τέσσερα τα βιβλία της σειράς "Finishing School", της Gail Carriger και μπορείς, στο μεταξύ, να διαβάσεις την πενταλογία της που έχει τελειώσει, με τίτλο "The Parasol Protectorate". Είναι εξαιρετική, με φοβερή υπόθεση και επιμέρους πλοκές, απίστευτους χαρακτήρες και πάρα πολύ χιούμορ, αλλά και δράμα όπου χρειάζεται. Γενικά, αν αγαπάς την Τζέην Ώστεν, αυτή η σειρά είναι σίγουρα για σένα!

Το Anna πραγματικά το θεωρώ τρομερό, μου άρεσε επίσης που ήταν μόνο δύο βιβλία και κλείνουν την ιστορία πολύ ωραία. Και η καινούρια της σειρά με τους αρχαίους Έλληνες θεούς είναι τρομερή, περιμένω τώρα το δεύτερο βιβλίο μέσα στην άνοιξη.

Τα Wardstone τα έχω όλα στο kindle και περιμένουν, σίγουρα θα συνεχίσω τη σειρά γιατί βγάζει πολύ ωραίο feeling και ατμόσφαιρα και φαίνεται να έχει πολύ ψωμί!

Life is art! είπε...

@engalla Δεν γνώριζα πως θα έχει τέσσερα βιβλία η σειρά Finishing School νόμιζα θα ήταν τριλογία... Έχουμε δρόμο να διανύσουμε δλδ μέχρι να ολοκληρωθεί!
Με την σειρά The Parasol Protectorate έχω φλερτάρει πολλές φορές βλέπω ότι σου άρεσε πολύ θα την έχω στα υπόψην μου!
Τελείωσα και το Anna Dressed in Blood. Πραγματικά υπέροχο!!! Καταπληκτική συγγραφέας η Kendare Blake! Πάω κατευθείαν για το Girl of Nightmares...
Όσο για τα The Wardstone Chronicles όπως είπες έχει πολύ ψωμί!

elgalla είπε...

Θα περιμένω με ανυπομονησία την κριτική σου για το Anna, για να το αναλύσουμε και περισσότερο, μιας και η δική μου ήταν τόσο σύντομη! :)

Larva είπε...

Την σειρα του parasol την εχω αρχισει και εγω και θα την συνεχισω σιγουρα αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι η αλλη σειρα θα με κερδισει. Το Anna ηταν υπεροχο και εχω το 2ο ετοιμο για διαβασμα :) Τα Spook ειναι μεσα στα αμμεσα σχεδια να τα διαβασω