Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Kaleidoscope Christmas Special

Έκτακτη Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση από το Καλειδοσκόπιο! Η Έλενα από τις Βιβλίο-Αναλύσεις μου έδωσε την τέταρτη θέση στα βραβεία της και την ευχαριστώ πολύ γι'αυτό. Δυστυχώς, ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος και δεν διαβάζω πλέον πολλά ιστολόγια - ιδιαίτερα για βιβλία, ενημερώνομαι κυρίως από άλλες πηγές. Αυτό σημαίνει πως αδυνατώ να βρω 11 ιστολόγια να βραβεύσω. Πόσο μάλλον 11 ιστολόγια σχετικά με βιβλία, μιας και εδώ στο Καλειδοσκόπιο με αυτά ασχολούμαι. Επομένως δεν θα ακολουθήσω τη διαδικασία 100%, αλλά μόνο κατά το ήμισυ. Θα γράψω έντεκα πράγματα για τον εαυτό μου και τη σχέση μου με τα βιβλία και στη συνέχεια θα απαντήσω στις έντεκα ερωτήσεις που μου έκανε η Έλενα. Καθίστε αναπαυτικά και διασκεδάστε το. 

The books and I: 11 pieces of randomness:

  1.  Μία από τις πρώτες και πιο έντονες αναμνήσεις που έχω είναι ο μπαμπάς μου να μου διαβάζει την Ιστορία Χωρίς Τέλος του Μίχαελ Έντε. Παραμένει, μέχρι και σήμερα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. 
  2. Μέχρι κάποια ηλικία διάβαζα πολύ συχνά τα αγαπημένα μου βιβλία. Κάποια απ'αυτά τα έχω διαβάσει πάνω από 30-40 φορές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, προτιμώ να διαβάζω καινούρια βιβλία από το να ξαναδιαβάζω τα παλιά.
  3. Ανακάλυψα τη λογοτεχνία του φανταστικού σε αρκετά μεγάλη ηλικία, σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο που ξέρω. Μέχρι και το πανεπιστήμιο, η επαφή μου με το είδος ήταν πολύ περιορισμένη - Tolkien, Harry Potter, τέτοια πράγματα. Διάβαζα κυρίως κλασσική λογοτεχνία. 
  4. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα στα αγγλικά ήταν το Interview with the Vampire. Η αγάπη που τρέφω γι'αυτό είναι αμέτρητη. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ μου, όμως είναι εγώ. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ μου μεγαλύτερη ταύτιση με λογοτεχνικό κείμενο, νομίζω. 
  5. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Neil Gaiman και το αγαπημένο μου δικό του βιβλίο είναι το American Gods. Το Sandman του, δε, το ξαναδιαβάζω τουλάχιστον μία φορά ανά 2-3 χρόνια και διαρκώς αισθάνομαι πως ανακαλύπτω καινούρια πράγματα. 
  6. Ο συγγραφέας που δεν αντέχω να διαβάζω -και δεν θα επιλέξω την εύκολη λύση εδώ (e.g. Meyer)- είναι ο Lovecraft. Αναγνωρίζω και την προσφορά του στο είδος και την επιρροή που άσκησε. Αλλά την αφόρητη μανιέρα του λόγου του δεν την αντέχω με τίποτα. 
  7. Προσπαθώ να διαβάζω όλα τα είδη μυθοπλασίας. Βιογραφίες και ιστορικά βιβλία δύσκολα μου εξάπτουν το ενδιαφέρον, κάνω όμως την εξαίρεση για δοκίμια σχετικά με τη λογοτεχνία. Για το είδος, συγκεκριμένα, έχω να προτείνω το εξαιρετικό A Short History of Fantasy και το, επίσης αξιόλογο, Wizardry and Wild Romance
  8. Το αγαπημένο μου παραμύθι είναι Ο Ψαράς και η Ψυχή Tου, του Oscar Wilde. Γενικά, τρέφω μεγάλη αδυναμία στα παραμύθια του, γιατί παντρεύουν με μοναδικό τρόπο το ρεαλισμό με τη μαγεία και τη σκληρότητα της ζωής με την ελπίδα. Ιστορίες όπως Ο Εγωιστής Γίγαντας ή Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας μ'έχουν κάνει επανειλημμένα να βουρκώσω. 
  9. Μία από τις πιο αγαπημένες μου σειρές φαντασίας είναι η τετραλογία του Ιππότη και είναι ελληνική. Για πολλά χρόνια, το ψευδώνυμο Le Chevalier Leon με είχε μπερδέψει, ανακάλυψα όμως σχετικά πρόσφατα  ότι ο πραγματικός συγγραφέας είναι ο Γιώργος Προκοπίου που, στις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων, τουλάχιστον, εμφανίζεται ως μεταφραστής. Διάβασα τα βιβλία αυτά καιρό πριν και σε αρκετά μικρή ηλικία και δεν ξέρω πώς θα μου φαίνονταν αν τα διάβαζα πάλι σήμερα. Ίσως πρέπει να το προσπαθήσω και να κάνω μια σχετική παρουσίαση εδώ. Μου έχουν αφήσει όμως μια πολύ γλυκιά αίσθηση και, γι'αυτό τουλάχιστον, τους είμαι ευγνώμων.
  10. Tα ρεκόρ ταχύτητας ανάγνωσης αναλογικά με σελίδες που έχω κάνει ήταν Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (592 σελίδες - μισή μέρα) και το Tigana (816 σελίδες - μιάμιση μέρα). Α, ναι, και η τριλογία των Mortal Instruments (1360 σελίδες - τέσσερις μέρες).  Γενικά, αν ένα βιβλίο με τραβήξει, δεν το αφήνω κάτω ούτε για να φάω. 
  11. Το βιβλίο που μου κατέστρεψε περισσότερο την ψυχολογία ήταν Ο Άρχοντας των Μυγών. Είναι σπουδαίο βιβλίο - προσωπικά, το θεωρώ αριστούργημα, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που κάτι τέτοιο προϋποθέτει. 

Και ακολουθούν οι απαντήσεις μου στις ερωτήσεις της Έλενας:


  1. Πότε άρχισες το blogging; To 2004.
  2. Είχατε οποιαδήποτε άλλη παρουσία στο διαδίκτυο πριν το blogging; Όχι.
  3. Πώς μπορείτε να δείτε το ιστολόγιό σας σε ένα χρόνο από τώρα; Με περισσότερες κριτικές, περισσότερα είδη και σταθερό κοινό.
  4. Αγαπημένη σειρά βιβλίων; Θέλει και ρώτημα; Harry Potter.
  5. Πώς νοιώθετε κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα βιβλίο ή μια σειρά; Πλήρης, υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για κάτι αξιόλογο - και το κανάλι δεν το έκοψε μετά από 14 μόλις επεισόδια.
  6. Έχετε συγκεκριμένο μέρος όπου διαβάζετε; Οπουδήποτε, αν και συνήθως προτιμώ το κρεβάτι.
  7. Κλασσική λογοτεχνία ή μοντέρνα; Καλή λογοτεχνία. 
  8. Αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας; Πολλοί, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μόνο έναν, θα επέλεγα τον Άθω από τους Τρεις Σωματοφύλακες. Παρεμπιπτόντως, αν έχετε διαβάσει οποιαδήποτε έκδοση μικρότερη από 550-600 σελίδες, να ξέρετε ότι δεν είναι το βιβλίο που έγραψε ο Δουμάς αλλά κάποιο πετσόκομμα. 
  9. Αγαπημένος σας καλλιτέχνης; Εφόσον δεν μιλάμε για συγγραφείς, θα πω τον Captain Robert των Abney Park
  10. Τι είδους ταινίες προτιμάτε να βλέπετε; Ανάλογα τη διάθεση. Βλέπω συχνά τα LotR, πάντως, αν λέει κάτι αυτό. 
  11. Αγαπημένη ξένη τηλεοπτική σειρά; Μόνο μία; Ε, τότε, ευκολάκι. Firefly



2 σχόλια:

Life is art! είπε...

Εεε το άξιζε το Βραβειάκη το Καλειδοσκόπιο ;)
Πολύ ωραίες και γεμάτες όλες σου οι απαντήσεις!!!
Τώρα νιώθω ότι οι δικές μου ήταν πολύ απλές :P

Larva είπε...

Gratz και απο μενα :D και ναι το αξιζε :D Και ναι οντως οι απαντησεις ηταν πολυ καλες και γεματες αλλα Elena καμια ερωτηση δεν εινα απλη :D
Καλες Γιορτες :D