Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Bookίτσες #1 - Radovan & the Count series

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τυχαίνει αρκετά από τα βιβλία τα οποία διαβάζω να είναι σε σειρές. Πολλές από αυτές τις ξεκίνησα προτού αρχίσω να γράφω το Καλειδοσκόπιο και πολλές από αυτές τις ξεκίνησα μετά. Ωστόσο, το να γράφω ξεχωριστές κριτικές για κάθε ένα βιβλίο μιας σειράς είναι προβληματικό διότι: α) είναι δύσκολο να αποφευχθούν τα spoilers όταν η κριτική ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο λέξεων, β) είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι επαναλήψεις όταν το επίπεδο γραφής του συγγραφέα δεν αλλάζει δραματικά από το ένα βιβλίο στο επόμενο και γ) είναι πολύς κόπος για κάποιον ο οποίος μόλις ξεκινάει να διαβάζει το Καλειδοσκόπιο να ψάχνει να βρει ποιο είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς κι αν έχω γράψει γι'αυτό. Από την άλλη, το να μην αναφέρομαι καθόλου σε αυτά και να παραμένω στις κριτικές μόνο των πρώτων βιβλίων δεν είναι βοηθητικό μιας και μπορεί έτσι να αποτρέψω κάποιον από το να διαβάσει μια σειρά που μπορεί αργότερα να βελτιώνεται ή να τον προτρέψω να διαβάσει μια σειρά που ίσως στα επόμενα βιβλία να βαλτώνει. Για όλους αυτούς τους λόγους, από σήμερα καθιερώνονται οι bookίτσες, μία στήλη από μικρά reviews που θα αφορούν συνέχειες σειρών και θα είναι σταθερή. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, προχωρώ στο προκείμενο.

Την τελευταία φορά, έγραψα εκτενώς τις εντυπώσεις μου από το πρώτο βιβλίο του Dave Gross για το Pathfinder RPG, με πρωταγωνιστές τον Κόμη Varian Jeggare και το σωματοφύλακά του, Radovan. Στο τέλος του κειμένου εκείνου, είχα αναφέρει πως είχα ξεκινήσει το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο Master of Devils. Στις μέρες που ακολούθησαν, το ολοκλήρωσα, διάβασα τα υπόλοιπα δύο βιβλία, καθώς επίσης και τα διηγήματα και τις νουβέλες που αφηγούνται τις περιπέτειες των δύο ηρώων. Ναι, ο Dave Gross είναι τόσο καλός. 

Το Master of Devils βρίσκει το Jeggare και το Radovan στη μακρινή Ανατολή και, συγκεκριμένα, την Tian Xia - το Pathfinder αντίστοιχο της Κίνας. Εκεί, η αποστολή τους είναι να ανακτήσουν το κέλυφος ενός μαγικού μαργαριταριού το οποίο δωρίζει ο Επουράνιος Δράκος στους βασιλείς της χώρας κάθε δώδεκα χρόνια. Οι δύο σύντροφοι χωρίζονται απρόσμενα και καταλήγουν να ακολουθούν πολύ διαφορετικά μονοπάτια για περίπου ένα χρόνο. Ο μεν Varian βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μοναστήρι όπου η κοινωνική του θέση, η περιουσία του και η εξυπνάδα του έχουν λίγη σημασία, ο δε Radovan βρίσκεται έρμαιο ενός ξεπεσμένου ήρωα που θέλει να τον χρησιμοποιήσει προκειμένου να σκοτώσει τον Επουράνιο Δράκο. Για μία ακόμη φορά, ο Dave Gross παραδίδει ένα εξαίσιο δείγμα sword & sorcery, με τους χαρακτήρες του να αναπτύσσονται υπέροχα και ένα επικό, δραματικό τέλος. Το άρωμα Κίνας και οι πολιτισμικές λεπτομέρειες κάνουν όλη τη διαφορά, καθιστώντας το Master of Devils σε ίσο βαθμό πρωτότυπο και ρεαλιστικό. Πολύ δυνατοί δευτερεύοντες χαρακτήρες και, πιθανότατα, ο πιο καλογραμμένος ανταγωνιστής όλης της σειράς μέχρι σήμερα. Επίσης, υπάρχει και μια τρίτη οπτική γωνία, την οποία σας αφήνω για έκπληξη.

Το τρίτο βιβλίο, Queen of Thorns, καταπιάνεται με έναν πολιτισμό ο οποίος είναι πέρα ως πέρα φανταστικός: την κοινωνία των ξωτικών του Golarion. Ξεκινώντας να το διαβάζω, είχα μεγάλη περιέργεια να δω κατά πόσο ο Dave Gross θα απέδιδε εξίσου καλά μια απόλυτα πλασματική περιοχή όσο απέδωσε μια φανταστική εκδοχή της Κίνας ή μία φανταστική εκδοχή της Τρανσυλβανίας. Αυτή τη φορά, οι δυο πρωταγωνιστές μας καταφτάνουν στο Kyonin, τη χώρα των ξωτικών, προκειμένου να βρουν τον κατασκευαστή της Κόκκινης Άμαξας, του μοναδικού κειμηλίου που διαθέτει ο Varian από τον άγνωστο πατέρα του. Εκεί, η αναζήτησή τους θα τους οδηγήσει βαθιά μέσα στα δάση του Kyonin τα οποία είναι γεμάτα από τέρατα, με τη συντροφιά ενός τοξότη, μιας ιέρειας, μιας ιερής πολεμίστριας και ενός δρυΐδη. Το Queen of Thorns προσφέρει άπλετες πληροφορίες για τα ξωτικά και τους γνώμους, οι οποίες καθιστούν τις φυλές αυτές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πολυδιάστατες. Δεν αποτελούν απλά μία ακόμη φυλή σε έναν ακόμη φανταστικό κόσμο, αλλά συναρπαστικά πλάσματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Επίσης, κοντά στο τέλος, υπάρχει μια μεγάλη αποκάλυψη που αφορά τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές, εκτελεσμένη άψογα από τον συγγραφέα, η οποία θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Για μία ακόμη φορά, έχουμε αξιομνημόνευτους δευτερεύοντες χαρακτήρες, δράση, χιούμορ και ωραίες υπο-πλοκές. 

Στο King of Chaos, οι αγαπημένοι μας αμετανόητοι εξερευνητές, Varian και Radovan, κατευθύνονται στην Πληγή του Κόσμου προκειμένου να ανακτήσουν ένα σπάνιο, πολύτιμο τόμο μαγείας που θα βοηθήσει τις δυνάμεις των ανθρώπων να πολεμήσουν τους δαίμονες που ξεχύνονται από το χάσμα που έχει ανοίξει εκεί (εξ ου και το όνομα "πληγή του κόσμου"). Σε αυτή τους την προσπάθεια συνεργάζονται για μία ακόμη φορά με την Oparal, την ιερή πολεμίστρια από το Queen of Thorns, αλλά και πολλούς ακόμη απρόσμενους συμμάχους. Το King of Chaos έχει πολλή αγωνία, ωραία πλοκή, πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μία εξήγηση σχετικά με το "πρόβλημα" του Varian όσον αφορά τη μαγεία. Η σχέση μεταξύ Oparal και Radovan εξελίσσεται σε μια όμορφη και ιδιαίτερη φιλία, ενώ έχουμε επίσης άπλετες δόσεις από τρόμο, χιούμορ και δράση. Το τέλος μας αφήνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια καθώς ανοίγει προοπτικές για τους ήρωές μας τις συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να φανταστούμε. 

Δεν θα γράψω για τα διηγήματα και τις νουβέλες διότι είναι πάρα πολλά, όμως τα πιο αξιόλογα, κατά την άποψή μου, είναι το Husks , το Hell's Pawns και το Killing Time. Σας συνιστώ να με εμπιστευτείτε σε αυτό και να δώσετε μια ευκαιρία στον Dave Gross και τους χαρακτήρες του, το αξίζουν. 

1 σχόλιο:

Larva είπε...

Εγω οχι μονο εδωσα ευκαιρεια αλλα εγινα και φανατικος!!! Ειμαι κοντα στο τελος του 1ου ββιβλιου και εχω αγορασει τα επομενα βιβλια. Εχω χασει τον υπνο μου και δεν μπορω να το αφησω κατω !!!!! επικη γραφη και αποδοση ακουστε την Elgalla η σειρα ειναι θησαυρος!!!!!! αντε και τα επομενα Dave Gross!!!!!