Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Hugh Howey - Wool

Ένα review του Marcus Stein. Τον ευχαριστώ που μου δίνει την ευκαιρία να φιλοξενήσω τη θαυμάσια πένα του. 





Προσοχή! το «Wool» σε εγκλωβίζει.

Σε εγκλωβίζει σε μια πολύ περίεργη υπόγεια δυστοπία στην οποία οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν σε ένα τεράστιο σιλό, καθώς ο αέρας στην επιφάνεια είναι μολυσμένος και θανατηφόρος. Μόνο που σε αντίθεση με πολλούς χαρακτήρες του βιβλίου εσύ δεν θα θες να βγεις ποτέ από κει.

Ο λόγος για το βιβλίο, ή μάλλον τα βιβλία του πρώην καπετάνιου γιοτ (!) Hugh Howey, ο οποίος κατάφερε να γίνει συγγραφέας -φαινόμενο και αυτό γιατί αρχικά αυτοεκδόθηκε και μετά αναγνωρίστηκε κατακτώντας θέσεις σε πολλές λίστες, μεταξύ αυτών και την λίστα των top sellers του Kindle. Κάτι αντίστοιχο με το «50 shades of grey», δηλαδή. Ευτυχώς οι ομοιότητες με την αηδία για την οποία μόλις χαράμισα μερικά bytes και δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον τίτλο της σταματούν εδώ.

Το «Wool» λοιπόν. Αφορά μια μελλοντική κοινωνία ανθρώπων που όπως προείπαμε ζει σε ένα τεράστιο –τεράστιο όμως- σιλό με τα όλα του. Με φάρμες, με ορυχεία, με σερίφη και βέβαια με δήμαρχο, γιατί τελικά μιλάμε για μια υπόγεια πόλη. Σε αυτήν την πόλη οι άνθρωποι κάνουν παιδιά με κλήρωση και μόνο αφότου πεθάνει κάποιος, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι. Ένας θάνατος και μια γέννα. Ο κύκλος της ζωής στην πιο απλή του μορφή.

Η μοναδική επαφή του κόσμου του σιλό με τον έξω κόσμο είναι οι εικόνες από κάμερες που υπάρχουν στην κορυφή του κτηρίου και οι οποίες προβάλλονται στο θόλο του πρώτου ορόφου. Ένα από τα βασικά happenings του παράξενου αυτού κόσμου είναι όταν μια στο τόσο κάποιος φρικάρει και ζητάει να βγει έξω. Σε αυτή τη περίπτωση εκπληρώνεται η επιθυμία του «παραβάτη», καθώς αυτός οδηγείται έξω με μοναδική υποχρέωση να καθαρίσει τις κάμερες από τη σκόνη προτού λιώσει η προστατευτική του στολή, ώστε οι κάτοικοι του σιλό να μπορούν να απολαμβάνουν την θέα για μερικά χρόνια ακόμη. Και τι θέα, ερειπωμένα κτήρια, αμμόλοφοι και τα  πτώματα των προηγούμενων «καθαριστών». Αυτή η διαδικασία ονομάζεται απλά «cleaning» και για κάποιο περίεργο λόγο πραγματοποιείται κάθε φορά που κάποιος πάει έξω για να… πεθάνει από τα τοξικά αέρια.
Ο Hugh Howey έχει καταφέρει να στήσει μια πολύ δυνατή δυστοπία. Αν και με μια πρώτη ματιά ο κόσμος αυτός δεν είναι τόσο άσχημος, η κοινωνία λειτουργεί, υπάρχει νόμος, εκλογές, οικονομία, όσο όμως προχωράει η πλοκή αρχίζουν και εμφανίζονται τα «άσχημα» της υπόθεσης, τα οποία βεβαίως δεν θα τα αποκαλύψουμε εδώ.

Ο αέρας λοιπόν είναι μολυσμένος. Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε ένα τεράστιο σιλό. Αυτή είναι η προϊστορία. Η ιστορία λέει ότι μια φορά στο τόσο, ανά δύο-τρεις γενιές στο σιλό ξεκινάει κάποια εξέγερση για λόγους άγνωστους τόσο στους ήρωες του βιβλίου όσο και στους αναγνώστες. Η τελευταία εξέγερση έγινε 3 γενιές πριν από τα γεγονότα του βιβλίου. Οπότε, όπως, καταλαβαίνει κανείς η ώρα της πλησιάζει. 

To βιβλίο είναι καλογραμμένο. Χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο και ένα πραγματικά περίεργο Point of View το οποίο κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο απολαυστική, αν και μερικές φορές πέφτει στην παγίδα και επαναλαμβάνεται: εντάξει η κεντρική ηρωίδα φτάνει πολλές φορές στον θάνατο, αλλά αυτές οι σκέψεις της κουράζουν.

Το σίγουρο είναι πως ο Howey κατάφερε να φτιάξει μια σειρά από νουβέλες με καλές ανατροπές και σπουδαία πλοκή. Στο τέλος βέβαια πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όμως το πρόβλημα αυτό καταλήγει δευτερεύον. Κάθε κεφάλαιο κάνει αποκαλύψεις που δεν αφήνουν τον αναγνώστη να σταματήσει να διαβάζει. Ένα κλασσικό, pageturner, που λένε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι το «Wool» διαθέτει όλα τα στοιχεία που θεωρώ απαραίτητα για ένα καλό Science Fiction βιβλίο. Μελλοντική κοινωνία (check), Τεχνολογία (Check), Εξερεύνηση (Check) και πολύ πολύ σκέψη για το τι είναι ηθικά σωστό (Check, Check και Check). Σε αυτό δεν με άφησε παραπονεμένο. Στο κόσμο του «Wool» τίποτα δεν είναι μαύρο-άσπρο, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι (χα. Είδες τι έκανα εδώ αγαπητέ μου αναγνώστη;).

Υ.Γ. Η συνέχεια του «Wool» είναι η σειρά νουβελών «Shift» για την οποία θα ακολουθήσει review σύντομα.

Υ.Γ.2 Μην ψάξετε και πολύ στο διαδίκτυο για το «Wool» τα spoilers κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ιδιαίτερα στη Wikipedia.








1 σχόλιο:

Larva είπε...

Να λοιπον αλλο ενα βιβλιο που θα διαβασω σιγουρα μεσα στον μηνα. Καλη αρχη κυριε μου και καλη συνεχεια keep it up both of u :)